Faculty Members

Back

طرح درس مکانیزاسیون واحدهای دامپروری

طرح درس

دانشگاه شهید چمران اهواز

معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی

طرح درس مکانیزاسیون واحدهای دامپروری

 

نام و نام خانوادگی استاد: عباس عساکره

مرتبه علمی: استادیار

آدرس ایمیل: A.asakereh@scu.ac.ir

دانشکده: کشاورزی

گروه: بیوسیستم

نیمسال تحصیلی: دوم

دوره تحصیلی: کارشناسی ارشد

نام درس: مکانیزاسیون واحدهای دامپروری

تعداد واحد: 2

جایگاه درس در برنامه درسی دوره:

تخصصی انتخابی

هدف کلی:

آشنایی دانشجویان با سامانه‌های مکانیزه در دامداری‌ها، مرغداری‌ها، ماشین‌های تهیه علوفه دام و طیور، طراحی سامانه‌های مکانیزه و ..

 

اهداف یادگیری:

دانشجویان پس از گذراندن این درس بایستی:

با انواع روش‌های ماشین‌ها و سامانه‌های تهیه خوراک دام و طیور آشنایی داشته باشند

با انواع سامانه‌های توزیع آب و خوراک دام و طیور در اصطبل و مرغداری‌ها آشنایی داشته باشند

باید بتوانند سامانه‌های مناسب برای هر مکانیزه کردن دامداری‌ها و مرغداری را شناسایی کنند

توانایی طراحی اصطبل را داشته باشند

توانایی استفاده از نرم‌افزارهای کامپیوتری در طراحی اصطبل و مدیریت آن را داشته باشند

 

 

 

رفتار ورودی:

دانشجویان باید با اصول ریاضی مقدماتی آشنایی و توانایی کارکرد با کامپیوتر و نرم‌افزارهای کامپیوتری در سطح مقدماتی را داشته باشند

مواد و امکانات آموزشی:

وایت بورد، کاغذ سفید، کامپیوتر

روش تدریس:

سخنرانی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ و حل مسئله

 

وظایف دانشجو:

حل مسائل و تمرینات، یافتن پاسخ‌های مطرح شده در هنگام تدریس، انجام پروژه‌های طراحی اصطبل

 

شیوه آزمون و ارزیابی:

ارزشیابی مستمر: 15%

میان‌ترم: 35%

پایان‌ترم: آزمون نوشتاری 50%

منابع درس:

  • کیانی، شهرام. ماشین‌های دامپروری، انتشارات آثار دانشوران. قم
  • مریخ، فرشید. 1391. ماشین‌های تجهیزات کشاورزی ثابت. دفتر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای وزارت آموزش‌وپرورش.
  •  …….
 

 

 

 

 

هفته یکم:

5/11/98 تا 11/11/98

 

تعریف و اهمیت مکانیزاسیون در دامپروری مدرن و اثر آن در افزایش بازده اقتصادی تولیدات دامی

آشنایی با نقاله‌ها و اهمیت آن‌ها در مکانیزاسیون دامپروری‌ها و طیور (تسمه‌ای، مارپیچی، پیاله‌ای، زنجیری، بادی و...)

آشنایی با ویژگی نقاله‌ها

آشنایی با قطعات، تنظیمات و نگهداری و تعمیر انواع نقاله‌ها

کاربرد نقاله‌ها و محاسبه ظرفیت انتقال مواد آن‌ها

 

 

 

 

 

 

 

 

 

هفته دوم:

12/11/98 تا 18/11/98

 

آشنایی با انواع جایگاه‌های گاوداری: جایگاه باز، جایگاه بسته، جایگاه نیمه‌باز

آشنایی با انواع مزایا و معایب انواع جایگاه‌ها

آشنایی با هزینه‌های انواع جایگاه‌ها

آشنایی با جزئیات جایگاه با سیستم باز:

محوطه مسقف، بهاربند، جایگاه گوساله‌ها، ساختمان شیردوشی (سالن شیردوشی، اتاق نگهداری شیر، محوطه انتظار گاوها برای ورود به سالن، اتاق نگهداری ابزار و تجهیزات شیردوشی، حمام و اتاق کارگران)، جایگاه گاوهای نر، زایشگاه، انبار علوفه، جایگاه تلیسه‌ها و ....

 

 

 

 

 

 

 

هفته سوم:

19/11/98 تا 25/11/98

 

آشنایی با ساختمان جایگاه بسته

 بهداشت جایگاه در اصطبل بسته

آشنایی با انواع جایگاه بسته، مزایا و معایب آن‌ها

آشنایی با انواع راهرو در جایگاه بسته

محاسبه تعداد پنجره‌ها و مساحت آن‌ها

آشنایی با تأسیسات مختلف در جایگاه بسته

آشنایی با ساختمان و جایگاه نیمه‌باز

 

 

 

 

 

 

 

هفته چهارم:

26/11/98 تا 02/12/98

 

طراحی جایگاه گاوداری

آشنایی با فاکتورهای طراحی جایگاه

آشنایی با چگونگی حرکت دام

طراحی راهروها و مسیر حرکت دام

نیاز آب و هوایی جایگاه:

درجه حرارت

رطوبت هوا

سرعت باد

نزولات جوی

گرد و غبار

روشنایی

 

 

 

 

 

 

هفته پنجم:

03/12/98 تا 09/12/98

 

تهویه جایگاه گاوداری

آشنایی سیستم تهویه طبیعی و طراحی جایگاه در سیستم تهویه طبیعی

آشنایی سیستم تهویه مکانیکی

روش‌های آزادسازی حرارت از بدن دام: روش محسوس (هدایت، انتقال و تشعشع) و نامحسوس (تبخیر)

محاسبه ظرفیت فن و پوشال، تعداد فن، ظرفیت پمپ و ....

 

 

 

 

 

 

هفته ششم:

10/12/98 تا 16/12/98

 

آشنایی با منبع تولید حرارت و سیستم‌های گرمایشی

سیستم‌های تولید حرارت مرکزی

سیستم‌های تولید حرارت موضعی: بخاری‌های منفرد یا تراکمی، بخاری‌های همرفتی (انتقالی)، بخارهای تابشی (مادون قرمز)

سیستم‌های انرژی خورشیدی

آشنایی با مزایا و معایب سیستم‌های مختلف تولید حرارت در دامپروری

طراحی سیستم مرکزی با آب و با بخار

طراحی الگوی لوله‌ها در سیستم مرکزی

 

 

 

 

 

 

 

 

هفته هفتم:

17/12/98 تا 23/12/98

 

آشنایی با سیستم‌های توزیع هوا

روش پلی تیوب

روش جریان هوای افقی

روش عمودی

آشنایی با سیستم خنک‌کننده تابستانه: تبخیری (سیستم فن-پد و سیستم مه پاش)، سایه‌اندازی، پوشش شفاف......

آشنایی با سیستم خنک‌کنندگی زمستانه: اختلاط هوای بیرون با داخل به شکل مناسب

 

 

 

 

 

 

 

 

هفته هشتم:

24/12/98 تا 28/12/98

 

محاسبه حجم دامپروری و جایگاه

تعیین و محاسبه عوامل جهت انتخاب ظرفیت فن

محاسبه ظرفیت و تعداد فن در سیستم خنک‌کننده

مساحت پوشال و مقدار آب لازم

محاسبه ظرفیت پمپ آب

محاسبه حجم مخزن

 

 

 

 

 

 

 

 

هفته نهم:

16/1/99 تا 22/1/99

 

ماشین‌های تهیه خوراک دام

- کاه خردکن

- ماشین خوراکده خرد و مخلوط کن عمودی

- ماشین خوراکده خرد و مخلوط کن افقی

آشنایی با آسیاب‌ها و انواع آن شامل: آسیاب‌های غلتکی، آسیاب سنگی و آسیاب چکشی و آسیاب مرکب.

آشنایی با مخلوط‌کن‌ها: انواع میکسرهای عمودی و میکسرهای افقی.

آشنایی با فیدر میکسر ها

آشنایی با متراکم کنها شامل انواع حبه سازها( پلیترها) ، مکعب سازها ( کیوبرها)

عوامل موثر بر نیروی مورد نیاز آسیاب‌ها و محاسبه توان مورد نیاز آن

مزایا و معایب انواع آسیاب‌ها

مزایا و معایب انواع مخلوط کنهای علوفه

 

 

 

 

 

 

 

هفته دهم:

23/1/99 تا 29/1/99

 

آشنایی با تجهیزات توزیع خوراک دام:

 نقاله زنجیری، نقاله مارپیچی، نقاله تسمه‌ای، واگن متحرک

آشنایی با کاربرد نقاله‌ها در دامپروری ها

آشنایی با توزیع خوراک دام به‌صورت دستی، خودکار و نیمه‌خودکار

تجهیزات توزیع آب:

آبشخور سطح ثابت

آبشخور فشاری

مزایا و معایب تجهیزات توزیع آب

کاربرد روش‌های مختلف توزیع آب در گاوداری‌ها

 

 

 

 

 

 

 

هفته یازدهم:

30/1/99 تا 05/2/99

 

آشنایی تجهیزات پاک‌کننده اصطبل:

تیغه پشت تراکتور

تیغه جمع‌آوری فضولات

نقاله زنجیری: شیب‌دار و عمودی

جمع‌آوری فضولات مایع

آشنایی با تجهیزات پشم‌چینی گوسفندی

انواع پشم‌چین‌های موتوری و دستی

مزایا و معایب انواع پشم‌چین‌ها

 

 

 

 

 

 

 

هفته دوازدهم:

06/2/99 تا 12/2/99

تجهیزات شیردوشی

آشنایی با انواع ماشین‌های شیردوشی

شیردوش ثابت، شیردوش متحرک، شیر سردکن،

آشنایی با اجزا ماشین شیردوش:

مخزن شیر، فنجانک  (سر پستانک)، پولساتور (ضربان زن)، خرچنگی (کاسه انشعاب لوله‌های سرپستان)، پمپ خلاء، مولد نیرو ( موتور)، لوله‌های رابط

آشنایی با طرز کار تجهیزات مختلف شیردوشی

آشنایی با مراحل شیردوشی

محاسبه تعداد ماشین‌های شیردوشی

آشنایی با انواع جایگاه شیردوشی، مزایا و معایب آن‌ها

آشنایی با انواع شیر سردکن‌ها: با مخزن استوانه‌ای، با مخزن مکعبی، بیدونی

 

 

 

 

 

 

هفته سیزدهم:

13/2/99 تا 19/2/99

 

آشنایی ماشین جوجه‌کشی، مزایا و معایب و کارکرد:

کوچک

بزرگ: الف- جوجه گذار (ستر) ب- جوجه درآر (هچر)

سیستم‌های تنظیم حرارت، تنظیم رطوبت، تهویه و چرخاندن تخم‌مرغ‌ها در جوجه‌کشی

آشنایی با عوامل موثر در جوجه‌کشی

آشنایی با تجهیزات آماده‌سازی تخم‌مرغ

آشنایی با دستگاه‌های نوک چین

آشنایی با دستگاه پرکن

 

 

 

 

 

 

 

هفته چهاردهم:

20/2/99 تا 26/2/99

 

آشنایی با آسیاب‌ها در مرغداری و طرز کار آن‌ها:

- سنگی

- چکشی

آشنایی با انواع مخلوط کن در مرغداری:

- عمودی

- افقی

آشنایی تجهیزات توزیع آب در مرغداری:

- دستی

- خودکار: مخروطی آویز، قطره‌ای، فنجانی

 

 

 

 

 

 

هفته پانزدهم:

27/2/99 تا 02/3/99

 

تجهیزات توزیع دان

انواع دانخوری ها: دانخوری ناودانی، دانخوری استوانه‌ی، دانخوری بشقابی، دانخوری سینی شکل

انواع سیستم‌های توزیع دان

دستی

خودکار:  زنجیری، نقاله‌ای

آشنایی با اجزای انواع دانخوریها

دانخوری حلزونی، دانخوری زنجیری

آبخوری‌های مرغ داری: دستی و خودکار

قفس‌ها:

انواع سیستم قفس

قفس مرغ تخم‌گذار: یک قطعه‌ای، چند قطعه‌ای، گروهی، گروهی مکانیزه

قفس پرورش جوجه

تجهیزات قفسهای گروهی مکانیزه

جمع‌آوری تخم‌مرغ

 

 

 

 

 

 

هفته شانزدهم:

03/3/99 تا 9/3/99

 

 

آشنایی با ماشین‌های تهویه:

هواکش روی دیوارهای جانبی و سقفی

فن جت

پنکه‌های آویزی

مه پاش

 پوشال – هواکش

 هواکش – مه پاش

کولر آبی.

آشنایی با سیستم‌های خنک کاری در مرغداری

آشنایی با تجهیزات گرم‌کننده:

انواع مادرهای مصنوعی

کوره‌های هوای گرم